torek, september 04, 2007

Ciril Kosmač: Tantadruj

Smeh. Da. Smeh, ko samo preberem naslov prvega dela, ki sem ga prebral v začetku šolskega leta.
Čisto kratka novela še enega izmed socialnih realistov. Kljub temu menda že nekoliko pripada modernističnim pisateljem. Kdo bi zagotovo vedel?

Delo govori o vaškem posebnežu, norčku Tantadruju. Mati mu je v rani mladosti povedala, da je božji izbranec, za katere poskrbi bog po smrti še bolj kot za ostale. To pomeni, da morda na tem svetu sreča resda ni najbolj naklonjena Tantadruju, bo pa zato toliko bolj užival po smrti. Logično sledi preskok v norčkovi glavi - odslej želi le še umreti. Išče nenavadne načine, kako bi čimprej umrl. Vselej povpraša farnega župnika o načinu smrti, ki ga je dognal, a župnik vselej idejo zatre. V zgodbi se pojavijo še trije norčki, ki so vsak po svoje smešni: Luka Božorno-boserna, Rusepatacis in Matic Enaka Palica. Vsak s svojo posebnostjo oziroma hibo. Vsak s svojo norostjo. Skupaj so me tudi nasmejali. Kakorkoli, nenazadnje se norčki skupaj domislijo učinkovitega načina Tantadrujeve smrti - živega naj bi zakopali. Sredi noči pridejo na pokopališče, kjer se Tantadruj uleže v jamo in že ga začnejo zakopavati, ko se nenadoma spomni, da bi morali zvoniti. Matic odide do cerkve in začne z vso močjo vleči za vrv. Preplašeni vaščani pohitijo k cerkvi in pokopališču. Ko razjasnijo situacijo, domači župnik odloči, da tako ne gre naprej. Tantadruja spravijo iz jame, štiri norčke pa razidejo v štiri doline.

Pripoved o Tantadruju se konča. Temeljna misel dela je, da življenjskega smisla ni mogoče do kraja dognati (s čimer bi se osebno celo strinjal). Seveda Tantadruj kljub svojemu bežanju v smrt ne sme umreti, saj bi s tem priznal nesmiselnost človeškega življenja.

Moje mnenje: Gremo naprej od socialnih realistov. Saj vem, da smo mali ljudje, a lahko vsaj hrepenimo po višjih ciljih. Želim jih doseči!!!
Moja ocena: 5/10.

5 komentarjev:

Pucca pravi ...

meni je bil všeč, hehe :) mogoče se na trenutke vleče, ampak je kar zanimiva, sploh če pogledamo čas nastajanja.

zgodbice glede na ime norčka so mi pa itak hecne. vse skupaj malo absurdno, hehe. želja po smrti, kopanje groba... kar nasmešek mi prikradejo na obraz :)

Unknown pravi ...

če mi ne bi blo treba po branju napisat še 4 strani dolg esej bi bla tud men knjiga všeč

Anonimni pravi ...

Mene pa samo zanima kje bi lahko ta film dol potegnu če kdo ve iščem ga že po celem spletu :S

Anonimni pravi ...

ta zgodbica je kar v redu . norčki so mal fukjeni ampak dobr... .

Anonimni pravi ...

ta zgodbica je kar v redu . norčki so mal fukjeni ampak dobr... .