nedelja, oktober 14, 2007

Edvard Kocbek: Črna orhideja

Edvard Kocbek, slovenski pisatelj, pesnik in politik je napisal Črno orhidejo in z njo dodobra razburkal slovensko povojno javnost. Zakaj? Po vojni so bili na oblasti absolutno prepričani, da partizani niso postavljali na tehtnico klica domovine in osebnega življenja oziroma lastnih nagibov. Torej so bili za povojno oblast partizani stoodstotni junaki. lahko si mislite, da Kocbek v Črni orhideji piše ravno o tem - o izbiri med domovino in osebnimi težnjami.

Gregor, komandant in mlad partizan, ubije gestapovca, kateremu naj bi slovensko dekle kazalo položaje njegovih soborcev. Po napornem lovljenju vendarle ujame živo dekle - Katarino in takoj ugotovi, da je presunljivo lepa. Odvede jo v tabor, kjer so nad njeno lepoto očarani vsi, od "navadnih" borcev do politkomisarja Janeza. Vsak izmed njih dvomi o njeni krivdi ravno zaradi njene lepote in notranje moči. V nobenem trenutku Katarina ne pokaže obžalovanja, strahu, niti ne prizna krivde. Da bi skupina partizanov zadostila pravici in rešila samo sebe zle usode, jo nazadnje ubijejo. V poročni obleki. In ubiti jo mora Gregor.

Osnovna zgodba je resda precej preprosta, vendar so v delu prisotna močna čustva, kar mu daje posebno globino. Vesel sem, ker sem se čisto mimogrede naučil, kaj v grščini pomeni "Gregor". V delu navajajo sinonim "čuječi", po nadaljnji raziskavi po Wikipedii, pa sem spoznal, da pomeni "watchful, alert" oziroma "pazljiv, oprezen, buden, živahen".

Postavlja se mi vprašanje, ali jo je Gregor zares moral ubiti. Sklepam, da ne. Edini nad njim (po vojaškem činu) je bil namreč Janez, ki ob zadnjim, usodnim strelom fizično ni bil prisoten. Torej bi lahko skupaj pobegnila, saj je bil Gregor tako in tako v veliki nevarnosti (Nemi so se hitro približevali). Kakorkoli, preberite in odgovorite sami.

Moje mnenje: berljivo, čustveno, a ne "za dol pad't".
Moja ocena: 6/10

4 komentarji:

Pucca pravi ...

Smo odlomek prebrali v šoli... je rekla prof., da je dokaj zateženo branje. Me neki ne mika glih brat...

DROBTINICE SVETLOBE pravi ...

:)))

magistrirala iz Kocbeka, točno iz tega vprašanja...danes se mi ne da razlagati, kdaj drugič.

O, n.

DROBTINICE SVETLOBE pravi ...

Vsekakor tvoje vprašanje, da izbira med ubojem in domovino NE DRŽI.

O Kocbeku je bilo napisanih največ bedarij in približnih polresnic.

O, n.

Anonimni pravi ...

če Gregor ne bi ubil Katarine, bi stem zatajiv vse žrtve, ki so umrle v bojo. Ravno zaradi tega jo mora ubiti.