torek, oktober 30, 2007

Drago Jančar: Veliki briljantni valček

Ko se sprašujemo o današnjem svetu, pogosto v mislih srečamo nezaželene posledice, ki nam jih prinaša napredek. Moderna družba skupaj z vsemi dobrimi stvarmi prinaša mnogo slabega, sploh pa je vprašljiv njej vpliv na posameznika. Imam občutek, da je zares vse večja verjetnost za razvoj izprijenih osebkov. Za primer naj navedem dejstvo, da v Nemčiji (in mnogih drugih državah) smatrajo za vstop v posameznikovo svobodo že pogovor kot tak (torej starši vstopajo v svobodo lastnega otroka že s pogovorom z njim?!); posledično je komunikacija (v sodobni komunikacijski družbi!) slaba, vprašljiva in zaskrbljujoča - verjetnost za razvoj "motenih", "vprašljivih", "neuravnovešenih" osebkov pa vse večja.

V Velikem briljantnem valčku smo priča zanimivemu dogajanju v zavodu Svoboda osvobaja. Zgodovinar Simon Veber je sprejet kot "pacient", zaposleni na zavodu so na podlagi banalnih dokazov (Vebrovega dnevnika in razglednice) prepričani, da je Simon Veber v resnici poljski vstajnik Drohojowski. Sprva se Veber upira, sčasoma vse manj, dokler mu nazadnje ne odrežejo zdrave noge in čez noč se prelevi v Drohojowskega. Politična drama, ki prehaja v skrajno grotesko, se zaključi z norim valčkom v glavni dvorani zavoda Svoboda osvobaja.

"Freiheit macht frei!"

Kaj zanima Jančarja v njegovih dramskih besedilih?
Gre za usodo posameznikov in njihov večni boj z oblastjo, socialnimi in družbenimi strukturami ter vsemi drugimi uteleševalci oblasti. V Jančarjevem svetu so protagonisti dram obsojeni na neuspeh. Žalostno je spoznanje, da je posameznikova akcija v imenu katere koli že ideje vedno stvar boja z mlini na veter.

Moje mnenje: kljub absurdu, groteski, norosti in gnusu je v tem delu ogromno humorja. Čisto zares. In če pomislimo z druge strani je vsak izmed nas malo nor ... Sploh pa - kaj opredeljuje norost? Meja, kakor pravijo, med genijem in norcem je zelo tanka ... Dialog je tekoč, dogajanje jasno, usode skrajno zaskrbljujoče, branje primerno za vse starosti.
Moja ocena: tokrat malo strožja 7/10.

3 komentarji:

Anonimni pravi ...

Vse je že povedano - le dobre knjige je treba brati.
Zato citiram: »Ker so procesi razgradnje umetnosti prekriti s tančico skrbi za umetnost, Slovenija že dlje časa skrbno gradi podobo literarnega barda, ki bo nadomestil odvrženega Cankarja, ljudstvu pa zagotovil občutek, da ima še naprej »velikega pisatelja«. Seveda, to ne sme biti pisatelj, delo katerega ima moč estetizacije in učlovečevanja (sicer bi bilo ovrednoteno delo Saše Vuge), temveč avtor šarmantnih in berljivih knjig skromnega umetniškega dometa in tendencioznih sporočil; človek očarljive elokvence in suverenega nastopanja, podpornik oblasti in propagandist krasnega novega sveta. Projektanti nove prihodnosti so ga našli v liku Draga Jančarja.« (Anej Sam: Kam greš, Evropa, str. 68)

Anonimni pravi ...

Why do we grocery store it can be difficult to acknowledge whether to choose a do drugs
or a lifelike heal for yeast infection. Via een vingerprik worden er wat bloeddruppels solution that will
countenance you to in one case and for all be free of
candida infections. anal yeast infections can be
overturn this equilibrium of yeast in the mouthpiece.


Review my website - curing male yeast infection
My website: yeast infection in men treatment

Anonimni pravi ...

Your artiсle features verifіed bеneficiаl to me
perѕonallу. It’ѕ extremely educаtіоnal and yοu are clearly quite educated in
thiѕ region. You get оpened my sight in οrder to vаrying opinion of thіs kind of subject matter togеtheг with interеѕting anԁ strοng
written content.

Μy webpage - http://hakopedia.org/
Also see my webpage :: buy Xenical