petek, avgust 10, 2007

George Orwell: Živalska farma

Na Emilovo priporočilo sem poleg 1984 vzel v roke še politično satiro Živalska farma. Obe deli sta plod vztrajnega dela Georgea Orewella.

Še preden sem se lotil branja, sem poznal vsebinski okvir satire, seveda pa ni zanemarljivo tudi dejstvo, da sem že prej prebral 1984. Obe deli zaznamuje spreminjanje preteklosti. To pomeni, da je resnica vedno tista, ki jo oznani "vladar"; npr. če "vladar" reče, da je ponedeljek, a se vsem ostalim (ljudstvu/raji) zdi, da je torek, potem obvelja, da je ponedeljek in morajo tako trditi vsi! Sprašujem se oziroma ugotavljam, da je velikokrat tako tudi v današnjem svetu. Npr. če trgovine Tuš oznanijo, da so izdelki njihove blagovne znamke najboljši povrhu vsega pa še najcenejši, potem "vladar" (beri vodstvo Tuša) pričakuje, da bo raja (beri kupci/stranke) to verjela. K primeru naj dodam le še osebno mnenje, ki je plod enomesečnega opazovanja kupcev pri omenjeni trgovini, da so namreč kupci zares pogostokrat zaslepljeni - konkretno so ob sredah trumoma zasedli trgovino in z najnovejšimi reklamami/akcijami v rokah željno iskali artikle.

Ponovno se ujamem v kotičku možganskih celic in ugotavljam, da sem zašel s teme.

Živalska farma govori - ne boste verjeli - o Živalski farmi. Sprva imenovana Graščinska farma je v lasti kmeta Jonesa, ki kot vsi drugi sosedje izkorišča živali in hkrati hrepeni po čim višjih donosih. Živali potihoma pripravljajo Upor, ki ga nenadejano hitro (ter uspešno!) izvedejo. Farma je zdaj v njihovi lasti, odločijo se za enakopravnost, sestavijo celo sedem temeljnih zapovedi. Govorice o uspešnem Uporu se bliskovito širijo, kar navdaja živali s ponosom in pogumom. Ker so svinje/prašiči najpametnejši med vsemi vrstami, prevzamejo nadzor nad delom. Vendar sprva to nikogar ne moti, nato začnejo svinje izvajati vedno večji nadzor, razmere so vse bolj podobne tistim za časa kmeta Jonesa. Tu je še en problem - preostale živali so neumne, zato prascem (to besedo sem namenoma uporabil) ni težko "spreminjati" preteklih dogodkov in zapeljevati raje. Na farmi pride do eksekucij, ovce se izkažejo za najbolj ponižne, kar je v prid vodilnim. Manipulacija z ovcami je popolna. Svinje se postavijo na dve nogi in geslo "Štiri noge dobro, dve nogi slabo." se navsezadnje spremeni v "Štiri noge dobro, dve nogi boljše." Prizor, ki ga vidimo skozi okno kmetove glavne hiše, nam da vedeti, da razlike med ljudmi in svinjami ni več.

Moje mnenje: Kaj nam torej ponuja Živalska farma s podnaslovom Pravljica? Dejansko gre za enega zanimivejših prikazov "političnega" sistema. Ljudstvo JE vodljivo. Manipulacija je neizbežna in VEDNO je nekdo na čelu družbe. Bogati in revni. Siti in lačni. Eni z bičem, drugi z lopato. Kritika takšnega sistema je vedno dobrodošla, toda kdo nam nudi rešitev? Ne vem.
O samem branju bi rekel, da je dobro, na trenutke zabavno. Najbrž bi "pravljico" prebral še bolj doživeto, če bi bil star kakšnih 14 ali 15 let.
Moja ocena: 8/10.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Saj ne gre za delo namenjeno najstnikom (kot praviš 14,15 let). Kot je razvidno tudi ti nisi dojel bistva knjige. Že res da je kritika politike, vendar je kritika usmerjena na totalitarni režim v SSSR za časa Stalina, vse osebe pa celo predstavljajo določene osebe ali skupine oseb v tedanjem času. Drugače povedano gre za alegorijo dogajanja po oktobrski revoluciji.