četrtek, december 14, 2006

Scientia est potentia

Scientia est potentia.
Znanje je moč.

Super rek, ki smo da danes omenili pri filozofiji. Resničen. Iskren. Udaren. Misli mi nehote uidejo k vojnam. Ter drugim grozotam, ki se dandanes dogajajo na svetu. Ljudje, ki povzročajo vojne, nasilje, sovraštvo, teroristične napade ali kakorkoli drugače želijo destruktivno delovati na naši preljubi Zemlji, se očitno ne zavedajo, da moč ni v atomski bombi, da zmage ne dosežeš z nasiljem, da odrešenja ne doživiš s terorističnim napadom, ampak je prava moč, energija, svoboda, odreženja, če hočete, v nas samih. Morda je naša moč naše znanje. Ne bi upal trditi, da je znanje eno in edino. Moč nemalokrat predstavlja sočutje, ljubezen, prijateljstvo, nasmeh, pogled, nasvet, obljuba... Menim, da se lahko na marsikateri manj uničujoči način od zgoraj naštetih, da spremeniti veliko več.
Moč znanja je lahko izjemna. Včasih, predvsem dandanes je to pogosto, pa se celo znanje zlorablja. Uporablja se v "slabe" namene. Dotaknem se lahko genskega inženiringa, ki bo v zdravstvu marsikomu koristilo, a znanstveniki in vplivni ljudje še vedno (in najbrž je prav) opozarjajo na negativne posledice. Tako je zmeraj. Novosti in spremembe so očitno vedno revolucionarne. Slavnemu Einsteinu je bilo na primer žal za odkritje atomske energije, ko je spoznal uničujoču atomsko bombo. Tudi področja bionike, nanotehnologije ipd. so dandanes še v povojih, ljudje na njih večinoma gledajo z izbuljenimi očmi, a vendar menim, da bodo neustavljivo napredovala in postala del našega vsakdana.
Misel na moč znanja me opomni na Bartolovega Alamuta, kjer Hasan ibn Saba pretenta njegovega predhodnega lastnika gradu/utrdbe Alamuta. Ibn Saba ga je nagovoril naj mu da kožo krave in toliko ozemlja, kolikor ga označi z njo, bo njegovega. Ibn Saba je dobil željeno kožo, jo razrezal na tanke dolge trakove in z njimi obkrožil celotno utrdbo. Na takšen način naj bi postal lastnik tega gradu, njegov predhodnik pa se je lahko pobral šila in kopita.

Primerov, kjer se je izkazala oziroma se izkazuje moč uma, je seveda ogromno, žal pa dandanes nanj pozabljamo.
Ljudje, prosim vas, spreglejte (in videli boste)!

Ni komentarjev: