četrtek, april 26, 2007

Današnja Cerkev

(S to objavo nikakor ne želim izražati karkoli proti religiji, prepričanjem, vernikom. Izražam le mnenje o svetu, ki ga zaznavam okoli sebe vsak dan.)

Kakor vsak delovni dan odpravil sem se na avtobus, se kaj kmalu udobno namestil in se zamislil. Gledal okolico, že tolikokrat videno.

Ovinek na desno in ob cesti zagledam velik križ. Temno rjav, na njem pozlačen Jezus. Vse skupaj visoko najmanj 5 metrov, tik ob glavni obvoznici.
Logično, takoj pomislim na vero. Na krščanstvo. In na sodobno religijo, ki ji menda komajda še lahko tako rečemo, saj je med nami prav malo pravih, gorečih vernikov. Oziroma se je najbrž pojmovanje vere nekoliko spremenilo. V bistvu kar korenito.
Torej; ogromen spomenik, ki so ga pred nedavnim postavili; zlata podoba na lesenem križu v neokusnem betonskem temelju. Skrajno neestetsko.
Takole kot laičen vernik bi rekel, da Sveto pismo uči skromnosti, ponižnosti, iskrenosti... Ampak - ali to občutite v današnji Cerkvi? Zakaj Cerkev potrebuje tako bogate cerkve? In gozdove? Se vam ne zdi, da je vse bolj nepriljubljena med ljudmi? Najbrž zaradi njihovega pristopa. Vsiljivega, nepristnega. Cerkev deluje preveč oblastniško... Ni res?
Na veliko noč sem poslušal pridigo našega duhovnika, ki je omenjal izjavo Jean-Jacques Rousseau-ja. Bil je predstavnik racionalistov in je rekel: "Tudi če bi na lastne oči videl Jezusovo vstajenje od mrtvih, bi tega ne verjel, pač pa bi mislil, da me varajo čutila." Duhovnik je komentiral, češ da je to tipična izjava zaslepljenega človeka in da je takšno mišljenje zmotno. Ali si lahko duhovnik dovoli govoriti kaj takšnega? Ali ni res, da vsak posameznik svobodno izbira, kar verjame (torej resnico)? Se mi zdi, da je ta primer čisto zadosten za že prej omenjeni neprimeren pristop širjenja vere.
In pa materializem, na katerega nakazujem že od vsega začetka. Prekleti materializem! Pohlep! Zakaj vendar vsi delujemo tako egoistično, materialistično...?

Kaj menite?

(Nikar ne zamerite.)

3 komentarji:

Unknown pravi ...

Ja mene tudi cerkev dostikrat razjezi in sem že pisal o njej. Prekleti materializem.

Anonimni pravi ...

zakaj se opravičuješ tistim, ki tak odnos napajajo? Cerkev ne bi imela nobene moči brez ljudi, trenutno je pa najmočnejša multinacionalna korporacija na svetu. Kaj ti to pove?

Gregs pravi ...

Nočem se opravičevati, le nepotrebnih konfliktov ne želim ustvarjati.
Glede največje multinacionalne korporacije sveta: "Ljudje potrebujejo kruha in iger. In zgodbic."